Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zrazy zawijane z zająca
Składniki:
comber
marynata do mięsa
4 dag suszonych grzybów
5 dag ogórków konserwowych
5 dag boczku wędzonego
4 dag mąki
puszcz
4 dag suszonych śliwek
1/2 szklanki śmietany; sól
pieprz i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie należy mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, pokrajać na porcje w cienkie szerokie plastry i lekko rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, pokrajać w paseczki razem z ogórkami i boczkiem, doprawić, rozłożyć na przygotowanym mięsie, zawinąć, obwiązać nitką lub spiąć szpadkami, posypać przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą, dodać namoczone śliw-ki i dusić na małym ogniu pod przykrycie Miękkie zrazy wyjąć z naczynia, sos połączyć ze śmietaną wymieszaną z pozostałą mąką, chwilę pogotować, przetrzeć, doprawić, polać zrazy po czym dusić kilka minu Podawać z ziemniakami, zasmażanymi buraczkami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"