Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Tarłetetki z zająca
Składniki:
40 dag ugotowanego mięsa z przodku
5 dag migdałów
2 owoce ostrej papryki konserwowej
4 łyżki-koniaku; ciasto: 30 dag mąki
15 dag masła lub margaryny
2 żółtka
10 dag wiórków kokosowych; sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Z mięsa usunąć kości, pokrajać w paseczki, połączyć ze sparzonymi, obranym ze skórki migdałami, zmieloną papryką i koniakiem, doprawi Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, posiekać nożem, połączyć z żółtkami, posolić, za-gnieść szybko ciasto i wstawić do chłodziarki na 30 minu Potem ciastem wylepić specjalne foremki, podpiec w gorącym piekarniku na jasnozłoty kolo Następnie napełnić nadzieniem, posypać wiórkami kokosowymi i kupie Podawać z czerwonym winie
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"