Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zupa z bażanta „Lubomirski"
Składniki:
1
5 I wody
bażant
25 dag rdzenia z pietruszki
4 dag masła (najlepiej rakowego
patrz str. I6)
2 żółtka
I/2 szklanki śmietanki
natka pietruszki; sól
pieprz i przyprawy do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, przekrajać na 4 części, zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować na małym ogniu pod przykrycie Pietruszkę zetrzeć na tarce, podsmażyć na maśle i dodać do mięsa pod koniec gotowani Miękkie mięso wyjąć z naczynia, usunąć kości, pokrajać w kostkę, włożyć do wywaru razem z żółtkami wymieszanymi ze śmietaną i posiekaną natką, podgrzać do tempera-tury o 50°C i doprawić
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"