Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Bażant a la Kiepura
Składniki:
bażant
10 dag słoniny
tłuszcz
40 dag bananów
3/4 szklanki majonezu
I/4 szkl. białego wytrawnego wina; sól
pieprz
cukier i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Po upieczeniu pokrajać uda porcje wg przepisu Bażant pieczony (st 149) i ułożyć na półmiski Banany umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w półplasterki, połączyć z majonezem i winem, doprawić, obłożyć bażanta i udekorować
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"