Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Bażant „Demidoff"
Składniki:
bażant
10 dag słoniny

tłuszcz
po 20 dag marchwi drążonej i rzepy
20 dag boczniaków
sól
pieprz
cukier i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, odciąć szyję i skrzydła, natrzeć przyprawami i zostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Marchew i rzepę zalać wrzącą osoloną wodą z dodatkiem cukru, ugotować na półtwardo, odcedzi Grzyby umyć, pokrajać w paseczki, dodać do bażanta pod koniec pieczenia razem z marchewką i rzepą Miękka tuszkę pokrajać na porcje włożyć całość do sosu doprawić i chwilę poddusi Podawać z ryżem i sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"