Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Bażant „Geogine”
Składniki:
bażant
tłuszcz ll2 szkl. soku pomarańczowego Il4 szkl. Soku pomarańczowego
l/2 szkl. Białego wytrawnego wina
1/4 szkl. Esencji herbacianej zielonej
sól pieprz sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, n natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie pokrajać na porcje, podsmażyć, zalać wymieszanymi sokami, winem i esencją, dusić na małym ogniu pod przykrycie Miękkiego bażanta wyjąć z naczynia, ułożyć na półmisku i polać doprawionym Sosem Podawać z ryżem i sałatą
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"