Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Bażant po generulsku
Składniki:
bażant
tłuszcz
3/4 szklanki białego wytrawnego wina
po IO dag marchwi
selera i cebuli
15 dag cytryn
I/2 szklanki śmietany

3 dag rodzynków
s sól
pieprz
cukier
goździki i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń, polać tłuszczem i upiec skrapiając winem, potem wytworzonym sosem Warzywa umyć, ubrać, opłukać, pokrajać w paseczki i dodać do tuszki pod koniec pieczeni Cytryny umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w półplasterki, usuwając pestki i włożyć do bażanta razem ze śmietaną, opłukanymi rodzynkami i przyprawami Po upieczeniu bażanta pokrajać na porcje, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem Podawać z ryżem i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"