Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Bażant po wawelsku
Składniki:
bażant
4 dag kaszy jęczmiennej
//2 szkl śmietany
łyżeczka otartej skórki cytryny
żółtko
10 dag słoniny'
tłuszcz; sól
pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Kaszę wsypać do wrzącej śmietanki, chwilę pogotować, połączyć ze skórką cytrynową i żółtkiem, doprawić, napełnić wnętrze tuszki, związać nogi, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Po upieczeniu przekrajać na 4 części, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"