Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Bażant z pieczarkami I
Składniki:
bażant
5dagsłninyty
5 dag szynki wędzonej
tłuszcz
3J4 szklanki białego wytrawnego wina
20 dag pieczarek
natka pietruszki; sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń, naszpikować cienkimi paskami słoniny i szynki wg przepisu Bażant duszony (st 144), polać tłuszczem i upiec skrapiając winem, potem wytworzonym sosem Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać i dodać do bażanta pod koniec pieczenia razem z posiekaną natką Po upieczeniu bażanta przekrajać na 4 części, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem Podawać z ziemniakami drążonymi i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"