Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Medaliony z sarny
Składniki:
1 kg combra
200 g wędzonego boczku
po ćwierć łyżeczki majeranku
mielonego jałowca i skruszonego listka laurowego
1 łyżeczka ostrej musztardy
2 łyżki masła
250 g pieczarek
sól
pieprz
1 kieliszek wytrawnego czerwonego wina
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki.
Sposób przygotowania:
Marynowany comber umyć, osuszyć, natrzeć solą, korzeniami i ziołami, posmarować musztardą, wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Wyjąć, pokroić w grube plastry, lekko zbić tłuczkiem, usmażyć na maśle z obu stron. Osobno usmażyć pokrojone w plasterki pieczarki. Drobno pokrojony boczek stopić w rondlu, ułożyć na nim usmażone kotlety, obłożyć pieczarkami, zalać winem i sokiem z cytryny i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 minut. Podawać obficie posypane zieloną pietruszką.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"