Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zupa z czapli po obywatelsku
Składniki:
I
5 l wywaru z warzyw
80 dag czapli
wątróbka z czapli 25 dag świeżych grzybów
l5 dag cebuli (dymki lub szarotki)
tłuszcz

1/2 szklanka śmietany
2 dag mąki; sól
pieprz
majeranek i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zalać wywarem i ugotować na małym ogni Miękkie mięso oddzielić od kości i pokrajać w paseczki Wątróbkę opłukać, pokrajać w paseczki razem z oczyszczonymi i opłukanymi grzybami, usmażyć razem z opłukaną i obraną cebul Nas następnie połączyć z wywarem, mięsem i śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować i doprawić Podawać z bułką pszenną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"