Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Czapla pieczona
Składniki:
czapla
20 dag słoniny
tłuszcz; sól
pieprz i jałowiec do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawioną czaplę umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w e miejscu na godzin Słoninę pokrajać w przecierem Następnie uformować tuszkę w kieszeń i naszpikować słoniną gęstymi równymi rzędami wzdłuż piersi i boczek z każdej strony po 2-3 rzędy, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, a pod koniec wytworzonym sosem Po upieczeniu tuszkę pokrajać na porcje tak, aby w każdej porcji było po kawałku nóżki i piersi, ułożyć na półmisku żaroodpornym i polać doprawionym sosem, zagrzać Podawać z ziemniakami i zasmażaną kapust
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"