Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Czapla „Słoneczna"
Składniki:
czapla
15 dag bułki
mleko
10 dag mas/a lub margaryny
2 jajka
4 dag startej skórki cytrynowej
tłuszcz
40 dag pomarańcz
I/2 szklanki nalewki pomarańczowej
4 dag rodzynków; sól
pieprz
miód naturalny i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawioną czaplę umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć i połączyć z masłem utartym z żółtkami i skórką cytrynową oraz ubitą pianą z białek, doprawi Masą napełnić wnętrze tuszki, związać nogi, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Pomarańcze umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w kostkę i dodać do czapli pod koniec pieczenia razem z nalewką i opłukanymi rodzynkami Podawać z ryżem i sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"