Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zupa z gęsi
Składniki:
1
7 l wody
1 kg gęsi
włoszczyzna z włoską kapustą
2 dag koncentratu pomidorowego
natka pietruszki
2 żółtka; sól
pieprz i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zalać zimną wodą, posolić i ugotować na małym ogniu pod przykrycie Włoszczyznę oczyścić, opłukać i dodać do mięsa pod koniec gotowani Miękkie mięso wyjąć z naczynia, usunąć kości i pokrajać w paseczki razem z włoszczyzn Wywar połączyć z koncentratem pomidorowym, chwilę pogotować, lekko przestudzić, wymieszać z posiekaną natką, mięsem, warzy-wami i żółtkami, doprawić i wyporcjować Podawać zaraz
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"