Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Gęś „Bagration"
Składniki:
gęś (młoda)
tłuszcz
15 dag cebuli
galówka sałaty zielonej
Il2 szklanki śmietana
żółtko 10 dag twarożku; sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawioną gęś umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać i usmaży Sałatę opłukać, sparzyć, zemleć i dodać do gęsi pod koniec pieczenia razem z cebul Miękką gęś pokrajać na porcje, usuwając częściowo kości, ułożyć na półmisku żaroodpornym i polać doprawionym sosem wymieszanym z żółtkiem oraz zmielonym twarożkiem, zapiec
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"