Potrawa: Gęś „Bagration" |
Składniki: gęś (młoda) tłuszcz 15 dag cebuli galówka sałaty zielonej Il2 szklanki śmietana żółtko 10 dag twarożku; sól i pieprz do smaku |
Sposób przygotowania: Sprawioną gęś umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać i usmaży Sałatę opłukać, sparzyć, zemleć i dodać do gęsi pod koniec pieczenia razem z cebul Miękką gęś pokrajać na porcje, usuwając częściowo kości, ułożyć na półmisku żaroodpornym i polać doprawionym sosem wymieszanym z żółtkiem oraz zmielonym twarożkiem, zapiec |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |