Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Gęś po azjatycku
Składniki:
//2 gęsi
5 dag mąki
tłuszcz
40 dag bananów
//2 szklanka śmietany
5 dag wiórków kokosowych; sól
pieprz
curry i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, przekrajać na 4 części, natrzeć przyprawami, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogni Banany obrać ze skórki i pokrajać w plasterki Miękkie mięso wyjąć z naczynia, usunąć częściowo kości, ułożyć na półmisku żaroodpornym, obłożyć bana-nami, polać doprawionym sosem połączonym ze śmietaną i wiórkami kokosowymi, zapiec Podawać z ryżem i sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"