| Potrawa: Gęś po chorwacku |
| Składniki: gęś (młoda) natka pietruszki tymianek szałwia bazylia majeranek jałowiec i skórki z jabłek tłuszcz; sól i pieprz do smaku |
| Sposób przygotowania: Sprawioną gęś umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Natkę opłukać, połączyć z ziołami i skórkami z jabłek, napełnić wnętrze tuszki, uformować w kieszeń, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Miękką gęś przekrajać na pół, usunąć zioła i skór-ki, pokrajać na porcje, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem Podawać z ziemniakami i zasmażaną kapustą kwaszoną |
| Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |