Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Gęś po gruzirisku
Składniki:
gęś (młoda)
tłuszcz
25 dag cebuli
10 dag orzechów włoskich bez łupinek
I/5 szklanki soku z granatów; sól
pieprz
czosnek
mięta i papryka mielona do smaku -
Sposób przygotowania:
Sprawioną gęś umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać i usmaży Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, zetrzeć i dodać do gęsi pod koniec_ pieczenia razem z cebulą i sokiem z granatów, doprawi Miękką gęś pokrajać na porcje, usuwając częściowo kości, ułożyć na półmisku i polać sosem Podawać z ryżem i bakłażanami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"