Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Gęś po kasztelańsku
Składniki:
I/2 gęsi
5 dag mąki
tłuszcz
piwo jasne
5 dag orzechów włoskich bez łupin
po 1 łyżeczce startej skórki cytrynowej i pomarańczowej; sól
pieprz
miód naturalny i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, przekrajać na 4 części, natrzeć przyprawami, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić piwem i dusić do miękkości Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, zetrzeć, dodać do gęsi pod koniec pieczenia razem ze skórkami i doprawi Podawać z ryżem i sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"