Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Pieczeń z sarny po węgiersku
Składniki:
1
5 kg udźca
200 g słoniny
100 g masła
4 duże cebule
5-6 pomidorów (lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego i łyżeczka cukru)
1 szklanka gęstej
kwaśnej śmietany
1 łyżeczka mąki
sok z cytryny
sól
1 łyżeczka pieprzu.
Sposób przygotowania:
Oczyszczoną z błon i umytą sarninę mocno wygnieść ręką, gęsto naszpikować słoniną, natrzeć solą, obficie oprószyć pieprzem, zostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na maśle. Ułożyć mięso na wysmarowanej tłuszczem blasze, polać zeszkloną cebulą, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 2 godzin, często skrapiając wodą. Pod koniec pieczenia dodać pokrojone na ćwiartki pomidory. Miękką pieczeń wyjąć, pokroić na plastry, ułożyć na ogrzanym półmisku, trzymać w cieple. Sos przetrzeć przez sito, wymieszać z mąką, śmietaną i sokiem z cytryny. Mięso polać sosem.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"