Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Gęś po staroczesku
Składniki:
gęś (młoda)
tłuszcz
piwo jasne
I/2
szkl czerwonego wytrawnego wina
8 dag przecieru z suszonych śliwek; sól
pieprz
sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawioną gęś umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę Następnie uformować tuszkę w kieszeń, polać tłuszczem i upiec skrapiając piwem i winem, potem wytworzonym sosem Pod koniec pieczenia dodać przecier i przypraw Miękką gęś pokrajać na porcje, usuwając kości, ułożyć na półmisku i polać przetartym i doprawionym sosem Podawać z ziemniakami i mizerii
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"