Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Gęś praska
Składniki:
I/2gęsi
dag mąki
tłuszcz
2 główki czosnku
20 dag cebuli (dymki lub szalotki)
1/2 szklanki śmietany łyżeczka
Startej skórki cytryny sól pieprz i majeranek do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, przekrajać na 4 części, natrzeć przyprawami oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić do miękkości Czosnek obrać, sparzyć i osuszy Cebulę obrać, opłukać, podsmażyć razem z czosnkiem, dodać do gęsi pod koniec duszenia ze śmietaną i skórką cytrynową, doprawi Podawać z ziemniakami z wody i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"