Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Gęś „Ratuszowa"
Składniki:
Gęś
śmietaka
1/2 szkl. rumu
I-2 żółtka
4 dag wiórków kokosowych; sól
pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawioną gęś umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń, polać tłuszczem i upiec skrapiając śmietanką, potem wytworzonym sosem Miękką gęś pokrajać na porcje, usuwając częściowo kości, ułożyć na półmisku żaroodpornym, polać doprawionym sosem połączonym z rumem, żółtkami i wiórkami kokosowymi i zapiec Podawać z makaronem i sałatą zieloną,
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"