Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Gołąb pieczony II
Składniki:
4 gołębie
5 dag orzechów włoskich bez łupin
4 dag bułki
mleko
10 dag cielęciny bez kości
2 żółtka
natka pietruszki
20 dag
słoniny
tłuszcz; sól
pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawione tuszki umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Orzechy sparzyć, obrać ze skórki i zetrze Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć razem z opłukaną cielęciną, wymieszać z żółtkami, orzechami i posiekaną natką, doprawi Masą napełnić wnętrze tuszek, związać nogi, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Po upieczeniu tuszkę ułożyć na półmisku żaroodpornym, polać doprawionym sosem i podgórza Podawać z ziemniakami drążonymi i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"