Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zupa z kaczki po starorusku
Składniki:
1/5 l wywaru z warzyw
1/4 kaczki
40 dag buraczków
1/2
szkl śmietany
2 dag mąki
2 jajka na twardo; sól
pieprz
czosnek
majeranek i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Kaczkę umyć zalać wywarem i ugotować na małym ogni Po ugotowaniu usunąć kości i mięso pokrajać w kostkę Buraczki umyć, obrać, opłukać i ugotować w wywarz Miękkie buraczki pokrajać w paseczki, połączyć z wywarem, mięsem i śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować i doprawi Zaraz podawać z pokrajanymi w cząstki jajkami f
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"