Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zupa z kaczki po toruńsku
Składniki:
1
5 l wywaru z warzyw
1/4 kaczki
20 dag ziemniaków
l0 dag łazanek
Il2 szklanki śmietany
2 dag mąki
4 dag przecieru z suszonych
śliwek; sól
pieprz i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Kaczkę umyć, zalać wywarem i ugotować na małym ogniu Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę i włożyć do mięsa pod koniec gotowani Miękkie mięso wyjąć z naczynia, usunąć kości, pokrajać w kostkę i połączyć z ziemniakami, łazankami, śmietaną wymieszaną z mąką i przecierem, gotować kilka minut i doprawić
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"