Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Kaczka pieczona
Składniki:
kaczka
marynata do mięsa
20 dag słoniny
tłuszcz; sól
pieprz
cukier
majeranek
tymianek i przyprawa myśliwska do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawioną kaczkę umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka dni, często obracają Następnie natrzeć przyprawami, naszpikować cienkimi paskami słoniny wg przepisu Kaczka a la Radziwiłł, polać tłuszczem i upiec skrapiając marynatą, potem wytworzonym sosem Po upieczeniu pokrajać na porcje, ułożyć na półmisku, polać odtłuszczonym i doprawionym sosem Podawać z' ziemniakami i zasmażaną kapustą czerwoną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"