Potrawa: Kaczka po amatorsku |
Składniki: kaczka marynata do mięsa 40 dag bananów 8 dag keczupu 4 dag orzechów włoskich bez łupin sól pieprz tymianek majeranek cukier i gałka muszkatołowa do smaku |
Sposób przygotowania: Sprawioną kaczkę umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka dni, często obracają Banany umyć, sparzyć, obrać ze skórki, rozbić w mikserze razem z keczupem i wymieszać ze sparzonymi, obranymi ze skórki orzechami Masą napełnić wnętrze tuszki, związać nogi, posypać przyprawami, polać tłuszczem, owinąć w folię aluminiową i upiec w gorącym piekarnik Po upieczeniu zdjąć folię i tuszkę pokrajać na porcje tak, aby w każdej porcji było po kawałku udka, piersi i nadzienia, ułożyć na półmisek Podawać po udekorowaniu brzoskwiniami z sałatą zieloną |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |