Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Kaczka po amatorsku
Składniki:
kaczka
marynata do mięsa
40 dag bananów
8 dag keczupu
4 dag orzechów włoskich bez łupin
sól
pieprz
tymianek
majeranek
cukier i gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawioną kaczkę umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka dni, często obracają Banany umyć, sparzyć, obrać ze skórki, rozbić w mikserze razem z keczupem i wymieszać ze sparzonymi, obranymi ze skórki orzechami Masą napełnić wnętrze tuszki, związać nogi, posypać przyprawami, polać tłuszczem, owinąć w folię aluminiową i upiec w gorącym piekarnik Po upieczeniu zdjąć folię i tuszkę pokrajać na porcje tak, aby w każdej porcji było po kawałku udka, piersi i nadzienia, ułożyć na półmisek Podawać po udekorowaniu brzoskwiniami z sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"