Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Kaczka po białostocku
Składniki:
kaczka
piwo
5 dag mąki
tłuszcz
śmietanka
2 jajka
łyżeczka startej skórki cytrynowej; sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawioną kaczkę' umyć, zalać piwem i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzi Następnie osuszyć, natrzeć przyprawami, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić piwem i dusić do miękkości Pod koniec duszenia wlać śmietankę Miękką kaczkę pokrajać na porcje, usuwając częściowo kości, ułożyć na półmisku żaroodpornym, polać doprawionym sosem połączonym z jajkami i skórką cytrynową, zapiec. Podawać z ziemniakami i kalafiorem
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"