Potrawa: Kaczka po poznańsku |
Składniki: kaczka 5 dag mąki tłuszcz 60 dag kapusty czerwonej 8 dag cebuli 2 dag mąki 5 dag przecieru z suszonych śliwek Il2 szklanki piwa jasnego; sól pieprz cukier i sok z cytryny do smaku |
Sposób przygotowania: Sprawioną kaczkę umyć, przekrajać na 4 części, natrzeć przyprawami, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić do miękkości Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać- w kostkę usuwając głąb i grube nerwy i włożyć do kaczki w połowie duszeni Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, oprószyć mąką, zasmażyć lekko rumieniąc, połączyć z mięsem, przecierem i piwem, dusić kilka minut i doprawi Podawać z ziemniakami |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |