Potrawa: Kaczka po rusku |
Składniki: kaczka marynata do mięsa 20 dag słoniny 2-3 dag suszonych grzybów 50 dag ziemniaków tłuszcz natka pietruszki 2 dag kaparów 3/4 szklanki śmietanki sól pieprz cukier tymianek majeranek i jałowiec do smaku |
Sposób przygotowania: Sprawioną kaczkę umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin, często obracają Następnie posypać przyprawami i naszpikować cienkimi paskami słoniny wg przepisu Kaczka a la Radziwiłł. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, a gdy będą miękkie - posiekać Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w cząstki, podsmażyć w dużej ilości tłuszczu lekko rumieniąc, wymieszać z posiekaną natką, grzybami i opłukanymi kaparami, doprawi Masą napełnić wnętrze tuszki, związać nogi, polać tłuszczem i upiec skrapiając śmietanką połączoną z wodą, potem wytworzonym sosem Po upieczeniu kaczkę pokrajać na porcje tak, aby w każdej porcji było po kawałku udka i piersi oraz nadzienia, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |