Potrawa: Kaczka po staropolsku I |
Składniki: kaczka marynata do mięsa tłuszcz Ij3 szklanka soku pomarańczowego 1l4 szklanki soku cytrynowego 4 dag musztardy 2 dag masła 2 dag mąki; sól pieprz cukier tymianek i majeranek . |
Sposób przygotowania: Sprawioną kaczkę umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka gadzin, często obracają Następnie tuszkę natrzeć przyprawami, uformować w kieszeń, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem, Pod koniec pieczenia wlać soki i dodać musztard Po upieczeniu kaczkę pokrajać na porcje tak, aby w każdej porcji było po kawałku udka i piersi, ułożyć na półmisku żaroodporny Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z sosem, chwilę poddusić, polać przygotowane mięso i zagrzać Podawać z ziemniakami drążonymi, kalafiorem lub sałatą zieloną |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |