Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Kaczka po staropolsku I
Składniki:
kaczka marynata do mięsa
tłuszcz
Ij3 szklanka soku pomarańczowego
1l4 szklanki soku cytrynowego
4 dag musztardy
2 dag masła
2 dag mąki; sól
pieprz
cukier
tymianek i majeranek .
Sposób przygotowania:
Sprawioną kaczkę umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka gadzin, często obracają Następnie tuszkę natrzeć przyprawami, uformować w kieszeń, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem, Pod koniec pieczenia wlać soki i dodać musztard Po upieczeniu kaczkę pokrajać na porcje tak, aby w każdej porcji było po kawałku udka i piersi, ułożyć na półmisku żaroodporny Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z sosem, chwilę poddusić, polać przygotowane mięso i zagrzać Podawać z ziemniakami drążonymi, kalafiorem lub sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"