Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Kaczka po warszawsku
Składniki:
kaczka
8 dag bułki
mleko
5 dag orzechów włoskich bez łupin
jajko
5 dag chrzanu tartego
5 dag przecieru z suszonych moreli
wywar z warzyw; sól
pieprz
majeranek i gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawioną kaczkę umyć, usunąć kości i zemleć (bez skóry) dodając namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę Masę wymieszać ze sparzonymi, obranymi ze skórki i startymi orzechami oraz jajkiem, chrzanem i przecierem, doprawić Rozłożyć na skórze, formować rulon, obwiązać nitką, włożyć do wy-waru i ugotować na małym ogniu pod przykrycie Po ugotowaniu wystudzić w wywarz Podawać na zimno z różnego rodzaju sosami lub na gorąco z ostrymi sosami, ziemniakami, kaszą lub makaronem i z surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"