Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Kaczka "Zamek Królewski "
Składniki:
kaczka
po 1/4 szklanki Winiaku luksusowego
likieru Curaęa Orage
wódki Złota Jesień i nalewki wiśniowej
5 dag mąki
tłuszcz
I/2 szkl. śmietanki
4 dag rodzynków; sól
pieprz i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawioną kaczkę umyć, przekrajać na 4 części, zalać marynatą z winiaku, likieru, wódki i nalewki, pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzi Potem mięso osuszyć, posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić marynatą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia dodać śmietankę i opłukane rodzynki, do-prawi Podawać z ryżem i pomidorami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"