Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: comber sarni po amerykańsku
Składniki:
1 kg combra
~2-15 ząbków czosnku
1 mała cebula
2łyżki ketchupu
1 łyżka musztardy
sok z cytryny
sól
pieprz
3 łyżki oleju
1 łyżka po-siekanej zielonej pietruszki.
Sposób przygotowania:
Wyżyłowane i umyte mięso wygnieść mocno ręką. Drobno posiekany i roztarty z solą czosnek wymieszać z łyżką oleju. Mięso porządnie nasmarować, ułożyć w głębokim talerzu, dodać resztę czosnku i wynieść w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Drobno pokrojoną cebulę wymieszać z łyżką oleju, ketchupem, musztardą, pieprzem, solą, sokiem z cytryny i szczyptą cukru. W rondlu rozgrzać łyżkę oleju, obsmażyć comber ze wszystkich stron, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na małym ogniu, stale smarując przygotowanym sosem. Po upieczeniu pokroić mięso w podłużne plastry, posypać zieloną pietruszką.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"