Potrawa: Szynka z jelenia |
Składniki: udziec 15 dag soli łyżeczka saletry; ziele angielskie liście laurowe kilka goździków kawałek cynamonu jałowiec i kolendra |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, odciąć kość goleniową, natrzeć solą wymieszaną z saletrą i po-zostawić w temperaturze pokojowej na 24-40 godzin, często obracając Wodę zagotować z przyprawami, zalać mięso, przykryć drewnianym denkiem, obciążyć i pozostawić w chłodnym miejscu na 3~4 tygodnie, obracając od czasu do czas Następnie szynkę' wyjąć z naczynia i wędzić przez godzinę w gorącym dymie o temperaturze 50° Szynki można nie wędzić, lecz ugotować lub upiec (najlepiej w cieście z żytniej mąki) |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |