Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Pieczeń z daniela po senatorsku
Składniki:
1 kg mostku
10 dag cielęciny bez kości
10 dag bułki
mleko
4 dag kaparów
2 owoce ostrej papryki
jajko 4 dag mąki
tłuszcz
białe wytrawne wino
10 dag przecieru z suszonych śliwek sól
pieprz
miód naturalny i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, usunąć kości i uformować prostokąt, ścinając nierówności Okrawki zemleć razem z opłukaną cielęciną oraz namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę Masę wymieszać z spłukanymi kaparami, posiekaną papryką i jajkiem, doprawić i rozłożyć na przygotowanym mięsie Mięso zwinąć w rulon, obwiązać nitką, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu i upiec skrapiając winem, potem wytworzonym sosem Miękkie mięso wyjąć z naczynia, usunąć nitkę, pokrajać w plastry i polać doprawionym sosem połączonym z przecierem Można też mięs wystudzić, pokrajać w plastry, ułożyć na półmisku, udekorować i polać galaret Podawać z ziemniakami i zasmażaną kapustą kwaszoną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"