Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Szaszłyki z daniela
Składniki:
50 dag udźca bez kości
marynata do mięsa
15 dag boczku wędzonego
15 dag cebuli
4 dag mąki
tłuszcz
Il2 szklanki białego wytrawnego wina; sól
pieprz i czosnek do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, usunąć błonę, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 48 godzi Następnie mięso pokrajać w kostkę i rozklepać tłuczkiem zwilżonym wody Boczek pokrajać w cienkie plastry wielkości mięs Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w plastry i nadziewać na szpadki na przemian z mięsem i boczkiem Szaszłyki posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron, skropić winem i chwilę poddusi Podawać na postumencie z ryżu i z surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"