Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Płucka z daniela
Składniki:
wywar z warzyw
płucka
20 dag cebuli
tłuszcz
_ 2 dag mąki
4 dag koncentratu pomidorowego
1/S szklanki soku cytrynowego
4 dag przecieru z suszonych śliwek; sól
pieprz
majeranek i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Płucka umyć, sparzyć gorącą wodą, opłukać, zalać wywarem i ugotować Po ugotowaniu usunąć chrząstki i płucka pokrajać w kostkę Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, oprószyć mąką, zasmażyć lekko rumieniąc i połączyć z wywarem, płuckami, koncentratem pomidorowym, sokiem, przecierem i przyprawami Całość chwilę pogotować i doprawi Podawać z ziemniakami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"