Potrawa: Szaszłyki z sarny z ryżem |
Składniki: 600 g udźca 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka soku z cytryny pół łyżeczki mielonego imbiru 2 marchewki 3 cebule 2 łyżki masła. Ryż: 1 szklanka ryżu 1 cebula 3łyżki oleju 2łyżeczki curry 1 szklanka rosołu. |
Sposób przygotowania: Odżyłowane i umyte mięso pokroić w dużą kostkę, posypać solą, imbirem, zalać winem i sokiem z cytryny oraz sosem sojowym, wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Ryż umyć, osączyć na sicie. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oleju na złoty kolor, dodać curry, wymieszać, wsypać ryż, zalać rosołem, gotować na małym ogniu pod przykryciem. Cebule i marchew obrać, umyć, zalać osolonym wrzątkiem i gotować ok. 5 minut. Osączyć na sicie, pokroić w grube plastry. Mięso, cebule i marchewkę nadziewać na przemian na 4 szpikulce. Upiec na rożnie, polewając stopionym masłem i sosem, w którym się mięso marynowało. Ryż wyłożyć na ogrzany półmisek, obłożyć szaszłykami polanymi sosem spod pieczeni. Podawać z zieloną sałatą. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |