Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Pieczeń z dzika a la ambasador
Składniki:
60 dag szynki lub łopatki bez kości
marynata do mięsa
2 dag mąki
tłuszcz
1l2 szklanki białego wytrawnego wina
1/2 szklanki śmietany
20 dag mrożonych wiśni
łyżka startych biszkoptów; sól
pieprz i cukier do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, wyżyłować, zbić tłuczkiem, zalać marynatą (mięsa z młodych sztuk nie zalewać marynatą) i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, następnie skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie W połowie duszenia wlać wino, pod koniec - dodać śmietanę, opłukane wiśnie i biszkopt Miękkie mięso pokrajać ukośnie w poprzek włókien na porcje, ponownie umieścić w naczyniu i polać przetartym i doprawionym sosem Chwilę poddusić i doprawi Podawać z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"