Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Pieczeń z dzika po hiszpańsku
Składniki:
60 dag szynki lub łopatki bez kości
marynata do mięsa
8 dag boczku wędzone-go
2 dag mąki
tłuszcz
10 dag cebuli
15 dag pieczarek
4 dag koncentratu pomidorowego
I/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina; sól
pieprz i czosnek do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, wyżyłować, zalać marynatą (mięsa z młodych sztuk nie zalewać marynatą) i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami boczku, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulą, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pieczarki oczyszczone, opłukane, pokrajać w paseczki Pod koniec duszenia dodać do mięsa pieczarki, koncentrat pomidorowy i win Miękkie mięso wyjąć z naczynia i pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien Ponownie włożyć do naczynia, polać doprawionym sosem i chwilę poddusi Podawać z ziemniakami lub kluskami lub ryżem i z surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"