Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Pieczeń z dzika po rusku
Składniki:
60 dag szynki lub łopatki bez kości
marynata do mięsa
8 dag słoniny
4 dag mąki
tłuszcz
IS dag marchewki
IS dag ogórków konserwowych
2 dag kaparów
1/2 szklanki śmietany; sól
pieprz i cukier do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, wyżyłować, zbić tłuczkiem, zalać marynatą (mięsa z młodych sztuk nie zalewać marynatą) i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, posypać przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Marchew umyć, obrać, opłukać, pokrajać w paseczki i dodać do mięsa pod koniec duszeni Miękkie mięso wyjąć z naczynia, pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien, a do sosu włożyć pokrajane w półplasterki ogórki oraz śmietanę wymieszaną z pozostałą mąką, a także opłukane kapary, chwilę pogotować, doprawić, zalać mięso i dusić kilka min Podawać z ziemniakami i zasmażaną kapustą kwaszoną 30
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"