Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Sznycle z sarny z rozmarynem
Składniki:
500 g combra
sok z potowy cytryny
100 g szynki
1 łyżka rozmarynu
sól
pieprz
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki. Ryż: 1 szklanka ryżu
1 cebula
1 szklanka rosołu
4-5 pomidorów
2łyżki masła
sól
szczypta szafranu.
Sposób przygotowania:
Odżyłowaną i umytą polędwicę pokroić na zrazy, lekko zbić tłuczkiem, skropić sokiem z cytryny, posypać rozmarynem, solą, pieprzem, ułożyć jeden na drugim, zostawić w chłodnym miejscu na 1-2 godziny. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na maśle. W osobnym rondelku udusić na maśle pokrojone w plastry pomidory, następnie przetrzeć je przez sito i dodać do cebuli. Wlać rosół, dodać sól i szafran, wy-mieszać, wrzucić umyty i osączony na sicie ryż, zagotować, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 40 minut. Sznycle lekko oprószyć mąką, usmażyć na maśle (2-3 minuty z każdej strony), przełożyć do rondelka, trzymać w cieple. Na maśle przesmażyć także plasterki szynki (tyle plasterków ile sznycli). Ugotowany ryż wyłożyć na środek podgrzanego półmiska, obłożyć sznyclami. Każdy sznycel udekorować plasterkiem szynki, polać masłem ze smażenia. Podawać z sałatą.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"