Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Pieczeń z dzika po węgiersku
Składniki:
60 dag szynki lub łopatki bez kości
bule wytrawne wino
5 dag chrzanu tartego
2 dag mąki
tłuszcz
2 owoce ostrej papryki konserwowej
1-2 żółtka
łyżka czekolady; sól
pieprz
miód naturalny i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, wyżyłować, zbić tłuczkiem, zalać winem wymieszanym z chrzanem i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na sil-nie rozgrzanym tłuszczu, skropić marynatą i dusić na małym ogniu pod przy-krycie Miękkie mięso wyjąć z naczynia i pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien Ponownie włożyć do naczynia, polać doprawionym sosem połączonym ze zmieloną papryką, żółtkami i czekoladą, zapiec Podawać z kluskami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"