Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Pieczeń z dzika w cukrze
Składniki:
60 dag szynki lub łopatki bez kości (z młodej sztuki)
2 dag mąki
tłuszcz
15 dag suszonych śliwek
1/2 szklanki czerwonego wina
5 dag cukru kryształu
4 dag keczupu; sól
pieprz
cynamon
curry i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, natrzeć przyprawami, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie W poło-wie duszenia dodać umyte i namoczone śliwki oraz win Miękkie mięso wyjąć z naczynia i posypać cukrem, zrumienić na jasnobrązowy kolor, następnie pokrajać na porcje, ułożyć na półmisku i skropić keczupu Sos przetrzeć, doprawić i podać w sosjerce Podawać z ryżem i sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"