Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Kotlet z dzika po królewsku
Składniki:
50 dag schabu
2 dag mąki
tłuszcz
4 dag mada rakowego (patrz str. 16)
4 dag mąki
po 1 szklance mleka i białego wytrawnego ruina
2 dag kaparów
2 żółtka; sól
biały pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania:
Kotlety przygotować wg~ przepisu Kotlet z dzika a la Kierhedź (st 32), posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić z obu stron Masło rozgrzać, wsypać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym mlekiem i winem, szybko mieszając trzepaczką, zagotować i gotować kilka minut, włożyć opłukane kapary i żółtka, doprawić, polać kotlety i zapiec Podawać z krokietami z ryżu i pomidorami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"