Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zrazy z sarny z cytryną
Składniki:
500 g udźca
2 łyżki otartej skórki z cytryny
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
2łyżki masła
sól
pieprz
1 łyżka soku z cytryny
1 kieliszek wytrawnego wina
ćwierć szklanki rosołu
1 łyżeczka mąki.
Sposób przygotowania:
Umyte i odżyłowane mięso pokroić na kotlety, zbić tłuczkiem, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. Każdy kotlet posmarować lekko masłem, posypać zieloną pietruszką i otartą skórką cytrynową, zwinąć, obwiązać nitką, lekko oprószyć mąką. Kotlety usmażyć na stopionym maśle, przełożyć do rondla, skropić winem i dusić pod przykryciem, lekko skrapiając w czasie duszenia rosołem.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"