Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Golonka z dzika a la Czarnecki
Składniki:
1 kg golonki
I/2 szklanki keczupu
2 dag mąki
tłuszcz
2 żółtka
5 dag chrzanu tartego
5 dag masła rakowego (patrz str. 16); sól
pieprz
miód naturalny i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, usunąć kości, pokrajać na porcje, zalać keczupem i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzi Następnie posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, obłożyć żółtkami połączonymi z chrzanem, masłem i przyprawami, zawinąć w folię i upiec Podawać z ziemniakami nadziewanymi grzybami i z surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"