Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Ziemniaki nadziewane mięsem z dzika
Składniki:
8 dużych ziemniaków; 15 dag pieczonego mięsa
5 dag orzechów włoskich bez łupin
4 dag chrzanu tartego
łyżka musztardy
łyżka keczupu
16 pasków boczku wędzonego
tłuszcz
białe wytrawne wino
sól
pieprz
majeranek i czosnek do smaku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, opłukać, ściąć wierzchy, wydrążyć środki specjalną łyżeczką, zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować na półtwardo Po odcedzeniu posypać przyprawami Mięso zemleć, połączyć ze sparzonymi, obranymi ze skórki i startymi orzechami, chrzanem, musztardą i keczupem, doprawić i napełnić ziemniakami Paski boczku rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, ułożyć na krzyż i w środek włożyć po jednym ziemniaku, podnieść końce boczku do góry i spiąć szpadką a przygotowane ziemniaki ułożyć na blasze, polać tłuszczem i upiec skrapiając winem Podawać jako przystawkę lub samodzielne danie z surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"